Dieta przyjazna wątrobie

Dieta przyjazna wątrobieWątroba to jeden z najcenniejszych narządów wewnętrznych ludzkiego organizmu. Nie tylko dlatego, że aktywnie pomaga ciału trawić tłuszcze i neutralizować wszelkie substancje toksyczne, ale także dlatego, że w odróżnieniu od niektórych organów, jest tylko jedna. Bez sprawnej wątroby organizm nie może długo funkcjonować, dlatego tak ważne jest, by dbać o nią tak, jak to możliwe. Jednym ze skutecznych sposobów podtrzymywania sprawności wątroby jest praktykowanie przyjaznej dla niej diety. Choć wątroba zajmuje się rozkładaniem tłuszczów, to właśnie one są dla niej najbardziej szkodliwe, przyczyniając się do jej niszczenia. Na szczęście uszkodzone tkanki wątroby mogą się zregenerować, o ile da im się na to szansę. Kluczem do tego jest mądra dieta, polegająca na pożegnaniu się z tłuszczami, zwłaszcza tymi pochodzenia zwierzęcego. Dobrze, by jadłospis zdominowały warzywa, zarówno gotowane, jak i surowe. Wątrobie nie służą zbyt duże dawki cukru, a także węglowodany pochodzące na przykład z pieczywa czy makaronów.